Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Μια ζωή κατοχή. Γιατί;


"Κι αν φύγανε οι Γερμανοί ήρθαν οι Αμερικανοί, καινούργια πάλι κατοχή", τραγουδούσε πριν χρόνια ο αξέχαστος Πάνος Τζαβέλλας στο αντάρτικο λημέρι του. Τώρα θα το άλλαζε "Κι αν φύγανε οι Αμερικανοί ήρθε το Δέλτα Ταφ Νι, καινούργια πάλι κατοχή" (χάριν ρίμας άλλαξα τη σειρά των αρχικών).

Φταίνε μόνο οι ξένοι; Εμείς;

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Φωτογραφία ντοκουμέντο


Πολλά καλοκαιρινά μεσημέρια, τέλος δεκαετίας '40 αρχές '50, γείτονας φωτορεπόρτερ έβρισκε τον τρόπο να ηρεμεί την τσακαλοπαρέα μας για να μην ενοχλεί με φωνές τη γειτονιά. Άνοιγε το καγκελόφρακτο παραθύρι του δωματίου που νοίκιαζε και μας έδινε ένα μάτσο φωτογραφίες από τα φωτορεπορτάζ που κατά καιρούς έκαμνε. Κουρνιάζαμε τότε σε μια σκιερή γωνιά, τις απλώναμε τη μια δίπλα στην άλλη και προσπαθούσαμε να δούμε γεγονότα και να αναγνωρίσουμε πρόσωπα, πολιτικούς, ηθοποιούς, ποδοσφαιριστές και άλλα. Βλέπετε δεν υπήρχε τότε ο καταιγισμός εικόνας της σημερινής τηλεόρασης και οι φωτογραφίες ήταν ο μόνος τρόπος ζωντανής ενημέρωσης, όσες βέβαια από αυτές δημοσιεύονταν στις λίγες εφημερίδες. Από τις πολλές φωτογραφίες που μας έδωσε ο καλός φωτορεπόρτερ, η μόνη που υπάρχει σήμερα στα χέρια μου είναι αυτή που ανάρτησα. Παρ΄όλο που βίωσα εκείνη την εποχή, αναγνωρίζω σήμερα μόνο τέσσερα από τα πρόσωπα που εικονίζονται. Εσείς, πολύ νεώτεροι από μένα βέβαια, δεν ξέρω αν θα αναγνωρίσετε κάποιο. Περιμένω να ακούσω.

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Χρηστικά ζωγραφικά αντικείμενα


Πριν καιρό είδα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών μια θαυμάσια έκθεση ενός μεγάλου ζωγράφου των αρχών του περασμένου αιώνα. Εκτός από τους πολύ ενδιαφέροντες πίνακες, υπήρχαν εκτεθειμένα διάφορα χρηστικά αντικείμενα του ζωγράφου όπως πινέλα, σωληνάρια με χρώματα, μολύβια, χαρτιά και πανιά όπου σκούπιζε τα πινέλα του και πολλά άλλα. Οι πίνακες βέβαια ήταν γνήσιοι αφού έφεραν την υπογραφή του. Τώρα, κατά πόσον τα χρηστικά αντικείμενα ήταν του ζωγράφου αβέβαιο.

Λοιπόν, για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία, όταν μετά από καμιά εκατοσταριά χρόνια θα ψάχνουν τα δικά μου χρηστικά ζωγραφικά αντικείμενα, στέλνω μερικά στην αιωνιότητα του internet από τώρα. Χα, χα, χα.......

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

"Μούσαις χάρισι θύε"


Μεγάλη ευχαριστήρια αγκαλιά μιας Μούσας μου, προς όλους τους διαδικτυακούς φίλους, που για δύο χρόνια τώρα αγκαλιάζουν κι εκείνοι με αγάπη αυτό το ιστολόγιο.

Συνεχίζουμε μαζί, δένουμε περισσότερο τις φιλίες μας και δημιουργούμε νέες.


(Ο πίνακας: "Κορίτσι με χρωματιστές κάλτσες", Τέμπερα, 48Χ38 εκ., 2010, Κωδ.719)

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Θέατρο Σκιών (Μεταμορφώσεις 10, 11, 12)


(Τρεις τέμπερες, 38Χ18 εκ. κάθε μία, 2010, Κωδ. 745, 746, 747)

Αφιερώνονται στην Evelina, που με το ιστολόγιό της ταξίδεψε κι εκείνη στις μπλογκογειτονιές το Χριστουγεννιάτικο διηγηματάκι μου, αλλά ανέβασε και στο Youtube ένα ωραίο βιντεάκι με έργα μου (μπορείτε να το δείτε πληκτρολογώντας dinosart στο Υoutube).

Ευχαριστώ Εβελίνα.

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

"Global reach-Local touch"


Όχι, δεν είναι το νεό διαφημιστικό σλόγκαν του Internet, αν και θα του πήγαινε γάντι. Είναι το λογότυπο μιας μεγάλης Ναυτιλιακής Εταιρείας, που διακινεί εμπορευματοκιβώτια (containers) προς/από όλον τον κόσμο. Το διάβασα σε ευχετήριο ημερολόγιο που μου έστειλε αγαπητή φίλη από τον Πειραιά, στέλεχος της εταιρείας.

Όμως, εκτός από κοντεϊναρτζίδικα (έτσι τα λένε στη γλώσσα του λιμανιού τα πλοία που μεταφέρουν κοντέϊνερς), τις θάλασσες διασχίζουν και κρουαζιερόπλοια. Με ένα από αυτά, το "Ariadne Palace" της Minoan Lines, ταξιδεύει μαζί του σε μόνιμη βάση η πιο πάνω ζωγραφιά μου (τίτλος της "Από την Καψόχωρα Χαλκιδικής", 1999, διαστάσεων 3.5Χ1.5 μέτρα), που είναι αναρτημένη σε καθιστικό του πλοίου, προϊδεάζοντας τους τουρίστες για τις ομορφιές που θα συναντήσουν στην πατρίδα μας.