Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει (26 Οκτωβρίου 1912-2010)


«Καλή, αλλά αποπνέει εθνικισμό», σχολίασε φίλος όταν είδε τη ζωγραφιά. «Πατριωτισμό και μόνο πατριωτισμό», του απάντησα.

«Φίλε μου, για την πατρίδα αυτή ο πατέρας μου πολέμησε στην Αλβανία, εγώ την υπηρέτησα εικοσιτέσσερις μήνες, απλός στρατιώτης, χωρίς ποινή, ούτε μια μέρα περιορισμό. « « Παιδί μου ήσουν καλός στρατιώτης, γιατί δεν ζήτησες να σε αποχαρακτηρίσω; Ξέρεις ο πατέρας σου δεν ψήφισε στις εκλογές του 1946 και σε βαραίνει » », μου είπε ο Ίλαρχος καθώς μου έδινε το απολυτήριο τον Οκτώβρη του ΄61. « « Μου αρκεί το καλός στρατιώτης κύριε Ίλαρχε, ευχαριστώ » », του απάντησα.

Για πολλά χρόνια, μεγάλη μερίδα, υποκινούμενη για λόγους σκοπιμότητας, μονοπώλησε τον πατριωτισμό, έχοντας λάβαρο τον εθνικισμό.

Ακόμη και σήμερα μερικά κύμβαλα αλαλάζοντα κάνουν το ίδιο. Από την άλλη, μια μερίδα που με κόλπα, κυρίως την προσχηματική τρέλα, απέφυγε τη στρατιωτική θητεία, γίνεται τιμητής των πάντων και σου κολλά τη ρετσινιά του εθνικιστή όταν τολμήσεις να αρθρώσεις υγιή πατριωτικό λόγο.

Φτάνει πια φίλε μου. Έλεος».


***Χρόνια σου πολλά Θεσσαλονίκη***

24 σχόλια:

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Ειδες βρε Ντινο μου ενα κακο, σωνει και ντε οποιος αγαπα το τοπο του ειναι εθνικιστης.
Η λεξης εθνος δηλαδη κατάντησε βρισια...
Τα χαλια μας....

Dinos-Art είπε...

Δυστυχώς έτσι είναι Ρίκη μου.
Σου εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στην προσπάθειά σου για κάτι καλύτερο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Καλό Σαββατοκύτιακο.

vasiliki είπε...

Δυστυχώς άνθρωποι που σέβονται τα ιερά και όσια είναι παρεξηγημένοι.
Τι να πω;; Τα είπες όλα εσυ με την επίκαιρη ανάρτησή σου
καλό σ/κ
φιλιά

Dinos-Art είπε...

Είναι δυνατόν να μη συμφωνεί κάθε λογικός άνθρωπος;
Καλό Σαββατοκύριακο Βασιλική.
Φιλιά.

nameliart είπε...

Ωραίος ο πίνακας και το συνοδευτικό του κείμενο επίσης!
Και κατά τη προσωπική μου –τουλάχιστον- άποψη Ντίνο, η κληρονομιά από το πατέρα σου δεν «σε βαραίνει», αλλά σε τιμά. Όπως και η απάντησή σου στον Ίλαρχο!
Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη και σε όσους την τιμούν και την αγαπάνε!!!
Καλή σου μέρα!

Dinos-Art είπε...

Ποτέ δεν αισθάνθηκα βάρος την κληρονομιά του πατέρα μου, γιατί μου εξήγησε από μικρό τις επιλογές του σε κάθε δεδομένη στιγμή, που κίνητρο είχαν την αγάπη και μόνο για την πατρίδα. Ναι γιορτάζει η Θεσσαλονίκη. Όλοι οι φίλοι ευχόμαστε η γιορτή να είναι διπλή μετά τις Δημοτικές εκλογές με την επικράτηση του αγαπητού μας Γιάννη Μπουτάρη, για να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο σ' αυτήν την πόλη μετά από εικοσιπέντε χρόνια. Καλό Σαββατοκύριακο Μελίνα μου.

MYSTELIOS είπε...

- Καλησπέρα φίλε Ντίνο !!! υπέροχη και πολύ επίκαιρη η σημερινή σου ανάρτηση , μια ζωγραφιά και λίγα λόγια που λένε πολλά στην ψυχή του κάθε Έλληνα. Πραγματικά το κάθε έργο σου είναι και ένας ύμνος για ιδιαίτερη πατρίδα σου.
- Εύχομαι και εγώ Χρόνια Πολλά και ευλογημένα στην Όμορφη Θεσσαλονίκη μας που αυτές τις μέρες ειναι στο μυαλό και στην καρδιά όλων μας.
- Καλό Σαββατοκύριακο !!!

Phivos Nicolaides είπε...

Να γιορτάσει γιατί πολύ της αξίζει! Καλό σαββατοκυρίακο.

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Να γιορτάζουμε και να τιμούμε ότι μας έκανε περήφανους, σεβαστήκαμε, υπερασπιστήκαμε..

Dinos-Art είπε...

-Ευχαριστώ Στέλιο.
-Ευχαριστώ Φοίβο.
-Ευχαριστλω Γιαγιά Αντιγόνη.
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους σας.

evelina είπε...

Αυτά που είπες δεν σηκώνουν περεταίρω σχόλια...Χρόνια πολλά στην πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα ,και που θα μένει πάντα στην καρδιά μου...Χρόνια πολλά στην πόλη που αγαπώ...Χρόνια πολλά στην νύμφη του Θερμαικού

Rena είπε...

Το έργο σου μιλάει από μόνο του και φυσικά μιλάει για πατριωτισμό!

Dinos-Art είπε...

Evelina μου, με την ανοχή της γυναίκας μου έχω δύο επίσημες ερωμένες, τη Θεσσαλονίκη (νέννημα θρέμμα της) και τη ζωγραφική (ισορροπία ζωής μου). Καλό Σαββατοκύριακο.

Dinos-Art είπε...

Πάντοτε Ρένα μου υπήρχαν και θα υπάρχουν οι "υπερπατριώτες". Καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο.

ΓΙΑΝΝΑ είπε...

Χρονια Πολλα στην ομορφη Θεσσαλινικη στην περηφανη νυμφη του Θερμαικου που σηκωνει το τιμημενο λαβαρο εκει στα βορεια συνορα της χωρας μας.
Αγαπη για την πατριδα σημαινει σεβασμος στη ηθη και εθιμα των γονιων μας που πολεμησαν,πεινασαν,περπατησαν στα χιονια ξυπολητοι και πιαστηκαν αιχμαλωτοι με το κεφαλι ψηλα και την πιστη αμειωτη για τα ιδανικα τους.Αγαπη για την πατριδα ειναι η τιμη που οφειλουμε σαν εθνος στην ιστορια μας.Ντινο μου μην αλλαζεις τιποτα απο οσα υπερηφανα υπερασπιζεσαι.

Dinos-Art είπε...

Γιάννα μου, μένω αταλάντευτος σε αυτά που πίστευα από τα νεανικά μου χρόνια, παρά τις ταλαιπωρίες και απογοητεύσεις. Άρθρο πρώτο και μοναδικό η αγάπη για την πατρίδα, που με τόσο αίμα και κόπους μας κληροδοτήθηκε. Καλό σου Σαββατοκύριακο και βέβαια δύναμη για επιτυχία στον αγώνα που μπήκες.

Evie είπε...

Από τα μακρινά μου μέρη, εύχομαι με αγάπη Χρόνια Πολλά για την όμορφη Θεσσαλονίκη.

Και παρά όλο που είμαι Αθηναία, η Θεσσαλονίκη πραγματικά άξιζε να ήταν η Πρωτεύουσα !

Dinos-Art είπε...

Καλωσόρισες Evie.
Εμείς, που είμαστε γέννημα θρέμμα της, δεν την θέλουμε πρωτεύουσα αλλά να αποκτήσει την παλιά αίγλη της κοσμοπολίτισσας. Τα τελευταία χρόνια την έχουν σακατέψει πρακτικές ξενόφερτων κυβερνώντων.
Σίγουρα θα αλλάξουν τα πράγματα με την εκλογή ως νέου Δημάρχου του παιδικού μου φίλου Γιάννη Μπουτάρη, γέννημα θρέμμα και αυτός της Θεσσαλονίκης. Να περνάς καλά Evie.

Evie είπε...

Ακριβώς αυτό εννοούσα κι εγώ, "πρωτευουσα" με την παλιά αίγλη της κοσμοπολίτισσας του παλιου καιρου. Για όνομα του Θεού, όχι τα χάλια της Αθήνας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο παιδικό φίλο Γιάννη Μπουτάρη.

Ευχαριστώ, Καλώς σε βρήκα.

Poet είπε...

Ντίνο μου, συγχωρεσέ με που είμαι και πάλι καθυστερημένος. Με κείνη τη μέρα των 48 ωρών τι γίνεται; Κάτι θα ξέρεις εσύ που παράγεις τόσο έργο.

Προσυπογράφω και με τα δύο χέρια τα όσα λες. Για πατρίδα και πατριωτισμό, για τιμή και αξιοπρέπεια, και για τον κοινό μας φίλο Γιάννη Μπουτάρη. Χρόνια πολλά λοιπόν στην αγαπημένη, τη μοναδική μας Θεσσαλονίκη.

Dinos-Art είπε...

Θυμώνουμε οι βέροι Θεσσαλονικείς ακόμη και όταν αποκαλούν την πόλη μας συμπρωτεύουσα. Η Θεσσαλονίκη είχε πάντοτε τη δική της προσωπικότητα, τη δική της αύρα, τον δικό της πολιτισμό. Ευτυχώς κάτι μένει ακόμη. Ευελπιστούμε σε καλύτερες μέρες. Για τη γενιά μας, τουλάχιστον, είναι η τελευταία ευκαιρία να γίνει ολική επαναφορά με μια η αλλαγή στον Δήμο.
Καλή σου μέρα (;) Evie.

Dinos-Art είπε...

Δεν είχα καμιά αμφιβολία Τόλη μου ότι θα προσυπέγραφες όσα αναφέρω.
Εμάς δεν μας φθάνει η μέρα και άλλοι λένε "δεν ξέρω τι να κάνω για να σκοτώσω τις ώρες μου".
Ο καθένας κάνει τις επιλογές του.
Και βέβαια ποτέ δεν είναι αργά να επικοινωνούμε με τους φίλους, έστω μέσω διαδικτύου, όπως δεν είναι αργά να αλλάξει η Θεσσαλονίκη με την εκλογή του Γιάννη Μπουτάρη.
Καλό βράδυ.

Benikos place είπε...

Μπράβο σας Κυριε Ντινο.
Πολλους χαιρετισμους

Dinos-Art είπε...

Ευχαριστώ Benikos place.
Καλό απόγευμα.