Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 03-12.12.2010


Μνήμες "Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου" στο "Κρατικόν Θέατρον Βορείου Ελλάδος", εκεί στην καταπράσινη Πλατεία Λευκού Πύργου, με αλησμόνητες προβολές ελληνικών ταινιών και μετά ατέλειωτο κους-κους, μέχρι το ξημέρωμα, στο παραδιπλανό Ντορέ.


Κύλισαν τα χρόνια και έγινε "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης", διεθνές μάλιστα, μεταφέρθηκε στο "Ολύμπιον", εκεί στην ιστορική μεν αλλά φευ πέτρινη Πλατεία Αριστοτέλους, μόνιμα φασκιωμένη με πλαστικά τσαντίρια των ένθεν και ένθεν καφέ.


Στην έρημη Πλατεία Λευκού Πύργου, μαρμαρωμένος ο Τάκης Κανελλόπουλος βουβά αναπολεί τέτοια βράδια παλιές στιγμές δόξης του καλού ελληνικού κινηματογράφου.
(Πίνακας: Ντίνου Παπασπύρου, τέμπερα 23.5Χ46 εκ., 1995)
(Φωτογραφία: Γιάννη Βανίδη, 2010)

12 σχόλια:

55fm είπε...

Nτίνο μου,μακάρι να ξαναζήσει ομορφιές σαν τον παλιό καλό καιρό η Θεσσαλονίκη!
Πανέμορφα τα χρώματα σου,δίνουν ιδιαίτερη γοητεία στον θαυμάσιο πίνακά σου!
Καλό μήνα με χαρές!
Υ.Γ.Σε επισκέφτηκα με διάθεση άγρια του τύπου "βγάλε το τέρας για να μας πάει καλά ο μήνας" αν δεν είχες αλλάξει ανάρτηση αλλά τη γλύτωσες και το απόλαυσα!

Dinos-Art είπε...

Όλγα μου, δυστυχώς όλα έχουν τυποποιηθεί και έχασαν τη μαγεία τους. Στο Ντορέ περάσαμε μια πολύ όμορφη οικογενειακή βραδιά με τη Τζούλια και τη Μαρία. Ξέρεις, υπάρχει ακόμη το τραπεζάκι δίπλα στο παράθυρο όπου κάθονταν ο Κανελλόπουλος με την παρέα του μετά τις προβολές. Προγραμμάτισε λοιπόν, πάρε τον Σαλονικιό και τη Τζούλια με τη Μαρία να ξαναπάμε.
Για το ΥΓ σου: Επίτηδες το έβαλα το τέρας για να θυμώνω. Γουστάρω να θυμώνω μερικές φορές.
Καλό μήνα. Φιλιά πολλά.

MYSTELIOS είπε...

Καλησπέρα φίλε Ντίνο , μου αρέσουνε πολύ οι πάντα επίκαιρες αναρτήσεις σου . Τα όμορφα έργα σου είναι γεμάτα νοσταλγία και αναμνήσεις . Μας ταξιδεύεις πίσω στον παλιό καλό καιρό όπου όλα ήταν πιο αληθινά και ανθρώπινα . Εύχομαι κάθε επιτυχία και στο φετεινό κινηματογραφικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης !!!
Καλό βράδυ και καλό μήνα !!!

vasiliki είπε...

Καλό μήνα , δεν μπορώ να φέρω άποψη για το θέμα γιατί δεν το ξέρω ,όμως ευχαρίστως πίνω τον καφέ στο τραπεζάκι που λες σχολιάζοντας αρτίστικα θέματα και όπως πάντα οι πίνακές σου ζωντανεύουν κάτι απο το μεγαλείο της Σαλονίκης.
φιλιά πολλα
Υ.γ. ναι έχεις δίκιο για το χαρτί ,σε παραδέχομαι, θα το κοιτάξω.
ευχαριστώ

Margo είπε...

Μόνο να φανταστώ μπορώ τις διαφορές του τότε και του τώρα. Ο πίνακάς σου έχει το χρώμα μιας άλλης αποχής..

Αυτό με το τραπεζάκι και εμένα πολύ μου άρεσε:):)
Καλό μήνα!!!

Dinos-Art είπε...

Στέλιο, Βασιλική, Μαρία, με χαρά μεγάλη, αν από Θεσσαλονίκη, να βρεθούμε στο Ντορέ. Θα σας αρέσει και η ατμόσφαιρα του χώρου (δυστυχώς τώρα χωρίς τσιγάρο), αλλά και οι εξαιρετικές σπεσιαλιτέ του. Από χρόνια έχω σταματήσει να παρακολουθώ το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιατί δεν μπορώ τα σημερινά σινιέ. Χάθηκε η μαγεία του παλιού φεστιβάλ, ιδιαίτερα του φωνακλάδικου εξώστη, όταν γιουχάραν κάποια ταινία στην αρχή και μετά την χειροκροτούσαν καθώς η εξέλιξη ήταν διαφορετική. Και βέβαια πολλές εκδηλώσεις κατά ή υπέρ των βραβείων στο τέλος με επίλογο τις ατέλειωτες συζητήσεις μέχρι το πρωί στο Ντορέ.
Καλό βράδυ και καλό μήνα σε όλους.

Ανώνυμος είπε...

Ντίνο , όμορφες πάντα οι αναρτήσεις σου. Νοσταλγία στο νου μου φέρνεις γιατί δυστυχώς τα χρόνια τα ανέμελα και όμορφα έχουν περάσει, μας έμειναν μόνο τα πλαστικά τσαντίρια για να μελαγχολούμε! ας μην είμαι απαισιόδοξη όμως!
με αυτό το τραγούδι θα σου ευχηθώ καλό μήνα !!!

Dinos-Art είπε...

Ίσως κάτι αλλάξει στην πόλη μας με την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής. Το ελπίζουμε αισιόδοξα και το ευχόμαστε. Ευχαριστώ για το ωραίο τραγουδάκι. Καλό μήνα και σε σένα Silena.

nameliart είπε...

Απίστευτη απεικόνιση! Μου θυμίζει την εποχή προ-φωτογραφίας, που οι εφημερίδες και τα περιοδικά συνόδευαν την επικαιρότητα με ζωγραφικές παραστάσεις… Εντυπωσιάστηκα!
Ντίνο, για μία ακόμη φορά, Respect!!

Dinos-Art είπε...

Ευχαριστώ Μελίνα. Καλό βράδυ.

Phivos Nicolaides είπε...

Γεγονότα αλήστου μνήμης και η ζωή συνεχίζεται!

Dinos-Art είπε...

Σωστά, η ζωή συνεχίζεται και κάνεις ανάλογα τις επιλογές σου.
Καλό Σαββατοκύριακο Φοίβο.

ΥΓ: Αν θέλεις μπαίνεις και στην ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα http://dreaming-in-the-mist.blogspot.com ποιητικό-ανθολόγιο του αγαπητού μου φίλου Τόλη Νικηφόρου, που αυτήν την περίοδο έχει αφιέρωμα στους Κύπριους ποιητές.