Μέρα Μάρτη λιόχαρη, ξεκινάμε με την Ελένη για βόλτα στην Πάνω Πόλη. Έχουμε βάλει στην πάντα τα ταξί και με μια μηνιαία κάρτα πολλαπλών διαδρομών των 15 ευρώ (υπερήλικες γαρ), κινούμαστε με λεωφορεία. Το Νο. 5 από στάση Ευζώνων της γειτονιάς μας, τέρμα στην Πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο, και από κει με το Νο. 23 στη Μονή Βλατάδων. Μετά με ποδαράτο δρομολόγιο, λόγω κατηφόρας, στον Όσιο Δαβίδ, στον Προφήτη Ηλία και στον Άγιο Δημήτριο. Ίσια κάτω η Πλατεία Δικαστηρίων, όπου η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, ιστορικό ανακάλυψης της οποίας διαβάζετε παρακάτω. Εκείνο που δεν αναφέρεται στο ιστορικό είναι τα εξής σημαντικά: Όταν άρχισαν οι εκσκαφές για θεμελίωση εκεί του Δικαστικού Μεγάρου, ήρθαν στην επιφάνεια αρχαιλογικά ευρήματα. Επενέβη τότε ο αείμνηστος αρχαιολόγος Φώτης Πέτσας και επέμενε να σταματήσει η κατασκευή, διότι στον χώρο αυτόν, σύμφωνα με έρευνές του, βρίσκονταν η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω στην επιμονή Πολιτείας και κατασκευαστών "ανήκουστο για δυο παλιομάρμαρα να ματαιώσουμε το έργο". Ο Πέτσας όμως δεν το βάζει κάτω. Νύχτα με συνεργείο του πάει και αναστηλώνει τον κίονα που βλέπετε στις φωτογραφίες και τους φέρνει όλους προ τετελεσμένου γεγονότος. Πρόβλημα όμως η συνέχιση των ανασκαφών από έλλειψη χρημάτων. Σαν από μηχανής Θεός όμως ήρθαν εισφορές Κυπρίων (Φοίβο ακούς;) και ιδιαίτερα ενός Κυπρίου ονόματι "Λεβέντης", με μεγάλη συνεισφορά του οποίου ήρθε στο φώς το Ωδείο της Αγοράς.
Σημαντικό μνημείο φίλοι μου, αξίζει τον κόπο να το επισκευθείτε όποτε βρεθείτε στη Θεσσαλονίκη.
============================================================================
Ιστορικό
Η Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, άρχισε να κατασκευάζεται στα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα και μέχρι τον 5ο αιώνα λειτούργησε ως το διοικητικό κέντρο της πόλης. Αποκαλύφθηκε σε ανασκαφές το 1962, ενώ οι εργασίες ανάδειξης ξεκίνησαν το 1989. Στο Μουσείο εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές του χώρου, τα οποία παρουσιάζουν την ιστορία της Αγοράς, σε συνδυασμό με τη διαχρονική πορεία της πόλης.
============================================================================
10 σχόλια:
Πολύ επιμορφωτική ανάρτηση ευχαριστούμε!
Μπράβο Ντίνο, ξύπνησες την μνήμη μου, το 1962 το είχα ακούσει και διαβάσει. Τον ερχόμενο χρόνο έφυγα για το εξωτερικό και δεν είχα ξαναμάθει άλλες πληροφορίες.
Πολύ ωραία η βόλτα σας αλλά κι η ξενάγηση υπέροχη! Νασται καλά και να κάνετε πολλές ωραίες βολτιτσες.
Καλημέρα από το ακόμη δροσερό Τορόντο.
Σκέφτομαι πόσες φορές σ’ αυτό το τόπο,
κάποια «παλιομάρμαρα» έχουν θαφτεί κάτω από έργα που δεν σήκωναν «ματαίωση»..
Ευτυχώς, στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης κάτι γλύτωσε...
Ωραία η ανάρτησή σου Ντίνο!
Καλό απόγευμα.
Ρένα μου, το ιστορικό είναι γνωστό.
Δεν είναι όμως γνωστό το πως ο αείμνηστος Φώτης Πέτσας κατάφερε να σώσει και να φέρει στην επιφάνεια αυτό το μνημείο, που δείχνει τη διαχρονική πορεία της πόλης. Καλό απόγευμα.
Evie μου, πάντοτε τις βόλτες μας τις συνδυάζουμε με τέτοιες επισκέψεις, βλέποντας ξανά και ξανά τα αμέτρητα μνημεία της πόλης και κάθε φορά ανακαλύπτουμε κάτι νέο, ακόμη και σε αυτά που είχαμε επισκεφθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Καλημέρα στο Τοronto.
Μελίνα μου, να δεις το τι έρχεται στην επιφάνεια τώρα με τις εκσκαφές για το μετρό. Το σχεδίασαν δυστυχώς να περάσει κάτω από την Εγνατία οδό, ενώ ήξεραν ότι εκεί υπήρξε μια άλλη ή/και άλλες Θεσσαλονίκες διαχρονικά.
Εκτός από τα κινητά ευρήματα που θα μεταφερθούν σε μουσεία, όλα τα άλλα (ή τα περισσότερα) θα καταστραφούν.
Καλό απόγευμα.
πολυ ενημρωτικη η αναρτηση σου και δεν τα ηξερα.
Καλη εβδομαδα να εχουμε απο αυριο και ας εχουμε* προχειρο * παντα ενα χαμογελο να το μοιρασουμε σε οσους το εχουν αναγκη. Δεν στοιχιζει τιποτα,αλλα αξίζει πολλά.
Να εισαι παντα καλά.Αργω να περασω αλλα παντα προσπαθω να ειμαι συνεπης:)
SKPOYTZAKO, ευχαριστώ που πέρασες.
Καλή και χαμογελαστή εβδομάδα και σε σένα.
Γειά σου φίλε μου Ντίνο με τα ωραία σου!
Καλημέρα και καλό μήνα αγαπημένε μου!
Γεια σου Όλγα, κάναμε μαύρα μάτια για να σε διαβάσουμε στο blog σου.
Καλημέρα και καλό μήνα και σε σένα. Φιλιά.
Δημοσίευση σχολίου