Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ "ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ" (Γκαλερί Ειρμός, 04-29.06.2013)


(Κάρολου Τσίζεκ, προσχέδιο για το εξώφυλλο της "Διαγωνίου" 1960/2, νερομπογιά και σινική, 1960)


(Πάνου Παπανάκου, υπαίθριο μπουζουκτσίδικο στον Πολύγυρο, τέμπερα, 9.7Χ13.5 εκ., 1970)


(Ν. Γ. Πεντζίκη, στο ρέμα Κφότρυπες της Νέας Σκιώνης, τέμπερα, 22Χ29 εκ., 1941) 


(Μιχάλη Μανουσάκη, πορτραίτο, λάδι, 46.2Χ30.2 εκ., 1977)


(Ντίνου Παπασπύρου, από την οδό Αριστοτέλους, τέμπερα, 27Χ47 εκ., 1994)

Αφιέρωμα στη Μικρή Πινακοθήκη Διαγώνιος


Ο ΕΙΡΜΟΣ στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του "Γκαλερί μέσα σε γκαλερί" θέλοντας να τιμήσει την προσφορά των ιστορικών αιθουσών τέχνης, αρχίζει με την έκθεση "Αφιέρωμα στη Μικρή Πινακοθήκη Διαγώνιος". Δημιουργός της ο Ντίνος Χριστιανόπουλος. Ο μεγάλος ποιητής με αυτή πρόσφερε πολλά και στα εικαστικά πράγματα της Θεσσαλονίκης.
Από το 1974, έτος ίδρυσής της, εως το 1994 που οι συνθήκες τον ανάγκασαν να την κλείσει, ανέδειξε και φιλοξένησε πολλούς και νέους καλλιτέχνες (ζωγράφους, γλύπτες, χαράκτες και φωτογράφους), εκπαιδεύοντας έτσι και τη ματιά ενός κοινού που το είχε ανάγκη.Έγιναν 430 εκθέσεις επί 20 συναπτά χρόνια και παρουσίασαν σε αυτές το έργο τους περίπου 300 καλλιτέχνες. 
Και επειδή όπως έγραψε και ο ίδιος "και χωρίς το στέκι της η "Διαγώνιος" δεν θα πάψει να υπάρχει αφού δεν έπαψε να υπάρχει ο άνθρωπος που την δημιούργησε", την Τρίτη 4 Ιουνίου, ο Χριστιανόπουλος στα εγκαίνια της έκθεσης θα βρεθεί πάλι ανάμεσα στους φίλους και τους συνεργάτες του στη γιορτή της Μικρής Πινακοθήκης Διαγώνιος.
Μας εκφράζει όλους δε αυτό που επιγραμματικά συνόψισε ο Γιώργος Κορδομενίδης "Κύριε Χριστιανόπουλε (και φίλε Ντίνο) ένα θερμό "ευχαριστώ" για όσα άλλοτε εν πλήρει γνώσει και άλλοτε εν αγνοία σας μας έχετε προσφέρει.
Η έκθεση θα διαρκέσει εως τις 29 Ιουνίου.

Δημήτρης Τόλης

5 σχόλια:

martinealison είπε...

Plein de belles choses à l'occasion de cette exposition...

De très jolies oeuvres.
Gros bisous

nameliart είπε...

Πάλι έγραψα απουσίες (βαρυφορτωμένη περίοδος αυτή) αλλά ήρθα και τα είδα και τα χάρηκα όλα μαζί.
Ήμουν Θεσσαλονίκη για δουλειά τη προηγούμενη εβδομάδα - τι κρίμα να μην συμπέσω με την έκθεση... Εύχομαι να πάει πολύ-πολύ καλά, όλοι έχουμε ανάγκη από τέτοια δρώμενα αυτούς τους καιρούς!

Φιλιά Ντίνο και καλή επιτυχία!

Dinos-Art είπε...

Thank you dear Martinealison.
Be well always.

Dinos-Art είπε...

Μελίνα μου, εύχομαι ότι το επόμενο πέρασμά σου από τη Θεσσαλονίκη να είναι πιο άνετο, να έχεις χρόνο να δεις κάποιες εκθέσεις αλλά, το κυριότερο, να μπορέσουμε να ανταμώσουμε. Καλό μεσημέρι. Φιλιά.

MYSTELIOS είπε...

Φίλε Ντίνο συγνώμη που άργησα να πέρασω από την πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή έκθεση σου. Έτσι απόψε είχα την χαρά να απόλαυσω μαζεμένες πολλές αναρτήσεις σου, στις οποίες συνεχίζεις να μας συναρπάζεις με την μοναδική ομορφιά των έργων σου !!!
Καλό Σαββατοκύριακο και καλή συνέχεια !!!