Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ο χώρος γύρω από το άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία (Πριν και μετά)

("Νυχτερινό από τη Νέα Παραλία", τέμπερα, 22.5Χ34 εκ., 1998)


("Πρωινός περίπατος στη Νέα Παραλία", τέμπερα, 17Χ38 εκ., 2011)

Οι δύο πιο πάνω ζωγραφιές μου έχουν αποτυπώσει την χώρο όπως ήταν πριν την πολυδιαφημισμένη και πολυδάπανη "ανάπλαση". Η φωτογραφία πιο κάτω αποτυπώνει τον χώρο όπως είναι σήμερα, μετά την "ανάπλαση".

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ;


9 σχόλια:

magda είπε...

Υπέροχα τα έργα σου, όπως πάντα!!!
Εγώ αγαπητέ μου Ντίνο, είμαι κατά των "αναπλάσεων".
Την πόλη μου θέλω να την θυμάμαι, όπως ήταν, όπως την έζησα...
Καλό Σαββατοκύριακο!

Dinos-Art είπε...

Μάγδα μου, σ'ευχαριστώ. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Πως είναι δυνατόν Γάλλοι, Γερμανοί και τόσοι άλλοι λαοί της άλλης Ευρώπης να ακολουθούν την αισθητική που υποστηρίζω (όχι μπαζώματα, όχι τσιμέντο, όχι μάρμαρα, όχι κόψιμο αιωνόβιων δέντρων κλπ.) κι εμείς να είμαστε υπέρ μιας αμφίβολης νεωτεριστικής αισθητικής; Και βέβαια δεν δίνω κανένα μπράβο ούτε στον νυν ούτε στον πρώην Δήμαρχο. Τι αξία έχουν όλες αυτές οι αμφίβολης αισθητικής αναπλάσεις (έστω) όταν επεκτείνονται γύρω από έναν απέραντο βόθρο που λέγεται Θερμαϊκός που "ευωδιάζει". Γνώμη μου, πρώτα έπρεπε να δοθεί βάρος στο καθάρισμα του κόλπου για μπορούν να τον γεύονται οι πολίτες και μετά στον περίγυρο. Από χρόνια, τόσο εγώ όσο και άλλοι παλιοί, (που κολυμπούσαμε στα καταγάλανα και ολοκάθαρα νερά, δέναμε τα βαρκάκια πίσω από τα παραθαλάσσια σπίτια, ρουφούσαμε την αύρα που μας αναζωογονούσε), έχουμε την αίσθηση ότι η Θεσσαλονίκη σήμερα δεν είναι παραθαλάσσια πόλη αλλά ενδοχώρα. Βλέποντας πριν χρόνια σε ένα ταξείδι την θάλασσα στη Νίκαια της Γαλλίας καταζήλεψα. Για φαντάσου να είχε η Θεσσαλονίκη μια καθαρή παραλία με αμμουδιά από λιμάνι μέχρι Μεγάλο Καράμπουρνο!!! Ίσως θεωρηθώ ρομαντικός για όλα αυτά που λέω αλλά, αν δεν είναι ρομαντικοί οι καλλιτέχνες ποιοι θα είναι, οι τεχνοκράτες; Καλό σου Σαββατοκύριακο.

MYSTELIOS είπε...

Υπέροχα και τα δύο έργα σου φίλε Ντίνο και σίγουρα πολύ απογοητευτική η ανάπλαση της πλατείας. Ελπίζω να φυτευτούν σύντομα νέα δέντρα γιατί τώρα μοιάζει με μια μεγάλη αλάνα κατάλληλη μόνο για αγροτικό ποδόσφαιρο, πολύ κρίμα τόσα έξοδα χωρίς σωστή μελέτη !!!

Dinos-Art είπε...

Στέλιο μου δεν θα φυτευτούν άλλα δέντρα εκτός από αυτά που φαίνονται δεξιά και αριστερά.
Είμαι πολύ θυμωμένος με όλο αυτό το χάλι που έγινε από ανεγκέφαλους για μια βιτρίνα αμφίβολης αισθητικής γύρω από ένα μεγάλο βόθρο (διάβασε πιο πάνω το σχόλιό μου προς τη Μάγδα). Δυστυχώς συνεπικουρούνται από τα ΜΜΕ. Γιατί άραγε; Καλό Σαββατοκύριακο.

xristin είπε...

Δίκιο έχεις Ντίνο.
Η σημερινή εικόνα είναι αποκαρδιωτική.
Μήπως φτιάξει η διάθεση σου όταν κάνεις την πρώτη βόλτα στην Νέα παραλία της Θεσσαλονίκης της οποίας τα εγκαίνια έγιναν νομίζω χθες;(01/12/13)
Θα ήθελα να μας πεις την άποψη σου για την αισθητική του χώρου όταν με το καλό την επισκεφτείς.
Καλό σου βράδυ

Dinos-Art είπε...

Χριστίνα μου, ισχύουν όλα όσα πιο πάνω λέω στη Μάγδα. Την πόλη μου, όπως λέει και η Μάγδα, θέλω να την θυμάμαι όπως ήταν, όπως την έζησα. Και μια πουτάνα (δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα μαζί τους) άν τη φτιασιδωσουν καθώς πρέπει μπορεί να έχει την όψη μιας ωραίας γκομενίτσας. Δυστυχώς στην Ελλάδα από χρόνια ισχύει το γκρέμισε, μπάζωσε, κόψε δέντρα, τσιμέντωσε. Γιατί οι Γάλλοι δεν μπάζωσαν τον Σηκουάνα, οι Εγγλέζοι τον Τάμεση για να λύσουν το κυκοφοριακό πρόβλημα; Πριν λίγα χρόνια ήμασταν στην Νυρεμβέργη που ισοπεδώθηκε σχεδόν στον Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Ξέρεις ότι σήμερα όλα τα παλιά κτίρια είναι σαν να μην τα άγγιξε τίποτα; Ένας φίλος Γερμανός μας έλεγε ότι τα ξανάχτισαν όπως ήταν μαζεύοντας ένα-ένα τα συντρίμια.
Καλή εβδομάδα. Φιλιά.

Margo είπε...

Ντίνο μου κουράστηκα να θυμώνω. Παντού ακατάλληλοι άνθρωποι, ανεγκέφαλοι, επικίνδυνοι :-(

Dinos-Art είπε...

Δυστυχώς Μαρία μου αυτή η ευλογημένη χώρα κατοικείται από Νεοέλληνες.

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Ειλικρινά Ντίνο μου επειδή κινούμαι περιφερειακά της πόλης δεν είχα δει καθόλου το τι "κατασκεύαζαν" στην νέα παραλία. Η εικόνα που βλέπω είναι αποκαρδιωτική. Στην παραπάνω ανάρτηση σου έχεις απόλυτο δίκιο, κρίμα. Μου άρεσε που διάβασα για έναν μεγαλεπήβολο σχέδιο για πισίνας κατά μήκος της παραλίας. Τι να πεις όταν μπροστά σου έχεις ένα υπέροχο κόλπο, μάλλον όμως στα πλαίσια της ανάπτυξης ο κόλπος θα γίνει ένα τεράστιο λιμάνι και το αγκυροβόλιο του !!!!!