Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Φωτογραφία ντοκουμέντο


Πολλά καλοκαιρινά μεσημέρια, τέλος δεκαετίας '40 αρχές '50, γείτονας φωτορεπόρτερ έβρισκε τον τρόπο να ηρεμεί την τσακαλοπαρέα μας για να μην ενοχλεί με φωνές τη γειτονιά. Άνοιγε το καγκελόφρακτο παραθύρι του δωματίου που νοίκιαζε και μας έδινε ένα μάτσο φωτογραφίες από τα φωτορεπορτάζ που κατά καιρούς έκαμνε. Κουρνιάζαμε τότε σε μια σκιερή γωνιά, τις απλώναμε τη μια δίπλα στην άλλη και προσπαθούσαμε να δούμε γεγονότα και να αναγνωρίσουμε πρόσωπα, πολιτικούς, ηθοποιούς, ποδοσφαιριστές και άλλα. Βλέπετε δεν υπήρχε τότε ο καταιγισμός εικόνας της σημερινής τηλεόρασης και οι φωτογραφίες ήταν ο μόνος τρόπος ζωντανής ενημέρωσης, όσες βέβαια από αυτές δημοσιεύονταν στις λίγες εφημερίδες. Από τις πολλές φωτογραφίες που μας έδωσε ο καλός φωτορεπόρτερ, η μόνη που υπάρχει σήμερα στα χέρια μου είναι αυτή που ανάρτησα. Παρ΄όλο που βίωσα εκείνη την εποχή, αναγνωρίζω σήμερα μόνο τέσσερα από τα πρόσωπα που εικονίζονται. Εσείς, πολύ νεώτεροι από μένα βέβαια, δεν ξέρω αν θα αναγνωρίσετε κάποιο. Περιμένω να ακούσω.

26 σχόλια:

55fm είπε...

Mέσα στην κομψότητα διακρίνονται η Φρειδερίκη και ο Καραμανλής, Ντίνο μου!
Ο παπάς αριστερά είναι ο Καντιώτης;
Σου βγάζω το καπέλο...διαθέτεις δυνατό αρχείο!
Ακούω και μουσικές δυνατές!
Κι είμαι τόσο νέα...κρίμα να κάνω λάθος στις αναγνωρίσεις!
Σε δυνατοφιλώ φιλαράκι μου λαμπρό!

Margo είπε...

Κανέναν δεν αναγνωρίζω, υποθέτω μόνο ότι οι κυρίες από τον τρόπο που στέκονται έχουν βασιλική καταγωγή κυρίως η πίσω και Καραμανλή μου θυμίζει ο δεξιά που γυρίζει το κεφάλι.

Καλή σου νύχτα Ντίνο μου

Evie είπε...

Kαλημερα φίλε μου και καλή εβδομάδα.
Από τα λίγα νεανικά χρόνια που έζησα κι έβλεπα φωτογραφίες στις εφημερίδες, αριστερά είναι ο Μαρκεζίνης, Αβέρωφ, Φρειδερίκη, Καραμανλής, δίπλα του η Αμαλία? δεν είμαι 100% για αυτή, την θυμάμαι πιο λεπτή. Αν όχι είναι ο Παπάγος με τη γυναίκα του. Από πίσω διακρίνω τον Τσαλδάρη η Μεταξά δεν είναι καθαρό εάν έχει μουστάκι η όχι.
Τώρα περιμένω με αγωνιά, να δω εάν η μνήμη με κοροϊδεύει.
Καλό ξημέρωμα!

ΓΙΑΝΝΑ είπε...

Ντινο μου πολυ σπουδαια η φωτογραφια για το αρχειο σου.Μακαρι να ειχες και αλλες.
Σιγουρα σε πρωτο πλανο ειναι η Φρειδερικη που φαινεται οτι εχει επισκεφτει καποια παιδοπολη στο Βιτσι.Και στην ακρη της φωτογραφιας δεξια ειναι ο Καραμανλης.Η Ολγα αναφερει τον Καντιωτη.Μπορει να εχει δικιο.Αλλα σιγουρα δεν ειναι ο Μεταξας στη φωτογραφια γιατι πεθανε στις αρχες του πολεμου.Αν σταθω στα γεγονοτα αυτη η φωτο πρεπει να ειναι μετα το τελος του εμφυλιου στις αρχες της δεκαετιας του 50.
Δεν μπορω να αναγνωρισω αλλο προσωπο.Περιμενω με αγωνια την συνεχεια.Καλημερα Ντινο μου

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Το χαλάκι να μην κρυώνουν τα ποδαράκια της Φρίκης. Αβέρωφ, Μαρκεζίνης, Καραμανλής, δίπλα του δεν είναι η Αμαλία, ήταν όμορφη πολύ..

Που είναι τα χάπια μου;

nameliart είπε...

Τρελαίνομαι για παλιές φωτογραφίες!
Σ’ αυτήν, μόνο τη Φρειδερίκη αναγνώρισα… Και περισσότερο, από σημειολογική προσέγγιση, παρά από φυσιογνωμία.. Για τους υπόλοιπους, ακόμη και με το «σκονάκι» που εξασφάλισα από τους προλαλήσαντες, δεν θα έπαιρνα και όρκο..
Πολύ καλή η συλλεκτική σου photo Ντίνο! Έχεις κι’ άλλες;

vasiliki είπε...

Καραμανλής και 2 μεγάλες του αγάπες χαχαχα Αμαλία και Φρειδερικάρα.
Το πια υπερίσχυσε το έδειξε η ιστορία. Τώρα φίλαράκι μου πάρε χλωρίνη να καθαρίσεις το blog απο τα πρόσωπα χαχαχα και οχι απο την γλυκια ανάμνηση του γείτονα φωτορεπόρτερ.
Καλο απόγευμα

Dinos-Art είπε...

Εκπληκτικές και σημαντικές φίλοι μου οι μέχρι τώρα αναγνωριστικές σας επιδόσεις. Σε λίγο έχουμε συνάντηση με φίλους στο Ντορέ, μερικοί μεγαλύτεροι από μένα, θα τους δείξω την φωτογραφία και θα ζητήσω να ονοματίσουν και αυτοί τους εικονιζόμενους. Θα επανέλθω λοιπόν, αλλά εν τω μεταξύ περιμένω και τους άλλους φίλους που δεν σχολίασαν ακόμη.

55fm είπε...

Nτίνο μου,κανόνισε να μου βγάλεις την ψυχή,έτσι ώστε να
συναντήσω από κοντά τα πρόσωπα της φωτογραφίας και να αλληλοσυστηθούμε!
Να περάσεις όμορφα με το παρεάκι σου!
Αναμένω...

Poet είπε...

Sic transit gloria mundi. Κι εγώ ελάχιστους αναγνωρίζω, Ντίνο μου, από τους τότε επισήμους. Μου τράβηξε και μια γερή κατσάδα η μνήμη μου. Δεν έχουμε τίποτε καλύτερο να θυμηθούμε; Ωραίο πάντως αυτό το μάθημα ματαιότητας. Ashes to ashes, dust to dust. Το μόνο που ουσιαστικά επιβιώνει, όπως ωραία το περιγράφεις, είναι το άρωμα της παιδικής μας ηλικίας.

Phivos Nicolaides είπε...

Δυνατό αρχείο και πολλαπλά ενδιαφέρον. Αυτούς που διακρίνω, τους ανάφεραν ήδη οι προηγούμενοι.

55fm είπε...

Mε τρώει το κρύο,αλλά συνεχίζω να περιμένω έξω απ΄την πόρτα σου,για μια λεξούλα σου...
Καλημέρα ψυχοβγάλτη φίλε μου!

Dinos-Art είπε...

Επειδή η Όλγα είναι ανυπόμονη, κάνω ένα πρώτο σχόλιο. Τα σίγουρα: "Από εθνάρχου άρχεσθαι", πρώτος δεξιά, δίπλα η τότε σύζυγός τους Αμαλία, μπροστά στη μέση η ακατονόμαστη πατάει πάνω σε χαλάκι για να μην κρυώνουν τα ποδαράκια της (σωστή η επισήμανσή σου Αντιγόνη), ο ιερωμένος είναι ο επίσκοπος Απαμείας Σπυρίδων, τότε βοηθός του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γενναδίου, μετέπειτα μητροπολίτης Ρόδου. Τον συναντήσαμε στη Ρόδο το Πάσχα του 1957 σε σχολική εκδρομή, μας έδωσε και από ένα κόκκινο αυγό, αλλά εμείς βγαίνοντας από τη Μητρόπολη τα σουτάραμε γιατί βιαζόμασταν να πάμε σε ένα μπουζουξίδικο. "Έστι όμως δίκης οφθαλμός", επάνω στο τσακίρ κέφι γίνεται ένας δυνατός σεισμός, ο πρώτος που ένιωσα στη ζωή μου, και παραλίγο το μπουζουξίδικο να πάει όλο μέσα στη θάλασσα, μια και ήταν μέσα σ'αυτήν και στηρίζονταν πάνω σε παλούκια.
Για τους άλλους που ονομάτισαν οι φίλοι, υπάρχει ερωτηματικό, όπως κι εδώ μου είπαν άλλοι μεγαλύτεροι από μένα. Αυτά προς το παρόν αλλά και όπως σχολιάζει ο Τόλης και αναφέρει και η Αγία Γραφή, "ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης", κανένας δεν σώζεται ακόμη και αν τους στήσουν αγάλματα, όπως πρόσφατα εδώ για τον "εθνάρχη". Καλημέρα σε όλους.

55fm είπε...

Eίσαι απίστευτος!
Η θεία δίκη έκανε τη δουλειά της!
Ντίνο μου,ως ανυπόμονη θα υπομονεύσω...
Πολλά ανυπόμονα φιλιά!

Dinos-Art είπε...

Όλγα μου, ξέχασα να σχολιάσω τις τσαντούλες που κρατούν και τα καπελάκια που φορούν αι κερίαι. Κάν'το σε παρακαλώ εσύ για μένα.
Φιλιά.

ΓΙΑΝΝΑ είπε...

Αγαπημενε μου Ντινο εχω μια μικρη ενσταση Αυτη που στεκεται διπλα στο Καραμανλη δεν ειναι η Αμαλια.Εκτος και η φωτογραφια εχει ληφθει πριν λιγα χρονια,πραγμα που αποκλειεται.Η Αμαλια ηταν πολυ μικροτερη του και θα ελεγα εξαιρετικης καλλονης.Η κυρια που απεικονιζεται δεν εχει καμμια σχεση μαζι της.Υπαρχουν σχετικες φωτο στο νετ.Αν τις δεις θα με δικαιωσεις.Η αληθεια ειναι οτι μου αρεσε πολυ το κουιζακι.Εχει αλλα;

φιλακια

stavroula m είπε...

Θα συμφωνήσω με την Γιάννα. Η Αμαλία ήταν ωραιότατη, κομψότατη και πολύ πιο νέα από τον Καραμανλή.
Είναι ωραιότατη ακόμα και τώρα σε μεγάλη ηλικία. Για την Φρειδερίκη δεν έχω καμία αμφιβολία...όλα τα είχε το χαλάκι της έλειπε....

55fm είπε...

Nτίνο μου θα συμφωνήσω κι εγώ με τη Γιάννα,για αυτό και δεν την ανέφερα.
Η Αμαλία ήταν άλλου είδους καλλονή! Είχε στυλ διαφορετικό!
Όμως πολύ ανδροκρατία ,4 κυρίες μεταξύ πολλών κυριών!
Αναμένω στην οθόνη μου...

Dinos-Art είπε...

Γιάννα,Σταυρούλα, Όλγα,
λογικές οι ενστάσεις σας γιατί τη συγκρίνετε από φωτογραφίες.
Προσωπικά όμως έχω ζωντανή οπτική εικόνα της κατά τις επισκέψεις του ζεύγους στη Θεσσαλονίκη, γιαυτό μόλις την είδα στη φωτογραφία είπα σίγουρα ότι είναι αυτή. Ναι, είχαν μεγάλη διαφορά με τον "εθνάρχη"
(22 χρόνια). Όμως πολλές φορές νέες που παντρεύονται πολύ μεγαλύτερους γρήγορα ζουφιάζουν, ιδιαίτερα όταν ο σύζυγος είναι σκληρός και αυταρχικός, και καταλήγουν στο διαζύγιο, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Καλημέρα.

ΥΓ: Σταυρούλα, είναι εν ζωή ακόμη;
Στο internet αναφέρεται και ναι και όχι.

Evie είπε...

Δεν νομιζω ότι ζουφιαζουν Ντίνο μου, ο άντρας εκ φύσεως φαίνεται πάντα πιο νέος. Επισης η πιο νέα ηλικία της γυναίκας, τους κρατά πιο φρεσκότατους.

Επίσης έχω παραδείγματα και παρατηρώ ότι όλοι τους είναι σκληροί, αυταρχικοί, κι ίσως κομπλεξικοί λόγο της ζήλιας των. Καλή βραδιά και καλό σαββατοκύριακο.

Dinos-Art είπε...

Evie μου, δεν αντιλέγω γενικώς, αλλά εδώ μιλάμε για περιπτωσιακή αυταρχικότητα έξω από τα όρια, όχι για λόγους ζήλιας. Τα έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής, αλλά και στο internet αν μπεις θα διαβάσεις τέρατα και σημεία τεκμηριωμένα από επίσημα χείλη.
Καλό Σαββατοκύριακο.

55fm είπε...

Ντίνο μου μπορεί να μην αγαπούσε και τόσο τις γυναίκες ο μεγάλος!
Έβγαζε αποθυμένα...
Το μυστήριο είναι, ότι δεν μπορώ να μάθω αν ζει ή πέθανε η απόλυτη γυναίκα Μαργαρίτα Μεγαπάνου!
Κάνω ρεπορτάζ από χθές ,μιλάω με δημοσιογράφους και δεν το γνωρίζουν.Περίεργο...
Σε φιλώ και αν μάθω θα σου πω,δέστο και εσύ!
Νικολούλη θα με κάνεις...

55fm είπε...

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ:
Αμαλία Μεγαπάνου διορθώνω η άμυαλη!
Ευχαριστώ!

Dinos-Art είπε...

Έψαξα και ρώτησα Όλγα μου αλλά οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες.
Να συμπληρώσω ότι, η φωτογραφία είναι από την περιοχή Νέας Κρήνης Θεσσαλονίκης, όπου είχαν στηθεί τολ, όπως αυτό που φαίνεται, όπου στοιβάζονταν παιδάκια των βόρειων επαρχιών, "παιδοφύλαγμα" Φρειδερίκης, για να διαπαιδαγωγηθούν με τα εθνικοπατριωτικά ιδεώδη, απάντηση στο "παιδομάζωμα" της άλλης πλευράς. Αθώες ψυχούλες εκείνων των καιρών τι τραβήξατε.
Καλημέρα.

stavroula m είπε...

Εψαξα κι εγώ στο internet Ντίνο. Το 2006 έγραψε το τελεύταίο της βιβλίο και το 2007 βρήκα μία συνεντευξή της στο ΒΗΜΑ. Ηταν 78 ετών. Πρέπει να ζει. Εκείνο που έχω να σημειώσω, είναι οτι πέταξε από πάνω της τον μύθο της "κυρίας Καραμανλή" , αφοσιώθηκε στην συγγραφή βιβλίων, (περίπου 20) και το τελευταίο της, εκτός του ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον,πρέπει να είναι και πολύ χρήσιμο. Λέγεται "Πρόσωπα" και έχει να κάνειμε .....Πρόσωπα μυθολογικά, ιστορικά έως τον 1ο μ.Χ. αιώνα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας

Dinos-Art είπε...

Σταυρούλα ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας δίνεις. "Μύθος" ή κάτι άλλο η πρόσδεση στο καράβι των/της πολιτικών/πολιτικής; Κάποτε στου Φλόκα πλησίασε να χαιρετίσει τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, θείο της Αμαλίας, ένας νεαρός πολιτευόμενος και του λέει ο Κανελλόπουλος "νεαρέ μου νά'χεις υπόψη σου ότι η/οι πολιτική/πολιτικοί είναι σκ@@α".
Καλημέρα.