Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Μια αφισούλα με μνήμες

(Μικτή τεχνική, τέμπερα+φωτο, 29Χ39 εκ., 2012)

(Μικτή τεχνική, τέμπερα+φωτο, 29Χ39 εκ., 2012)

(Μικτή τεχνική, τέμπερα+φωτο, 39Χ29 εκ., 2012)

Όχι, δεν διαφημίζω την Coca-Cola με τις πιο πάνω τρεις ζωγραφιές μου.
 Το 1946-47 ο πατέρας εργάζονταν ως αρχιμάγειρος στο εγγλέζικο NAAFI (Navy, Army, and Air Force Institute). Στεγάζονταν σε ένα θαυμάσιο νεοκλασικό στη Λεωφ. Βασ. Όλγας, που το "έφαγε" η μπουλντόζα τη δεκαετία του '50, παραδίπλα στη σημερινή Σχολή Τυφλών. Το NAAFI είναι μια οργάνωση που δημιουργήθηκε από τη Βρετανική κυβέρνηση το 1921 για να καλύπτει ψυχαγωγικές ανάγκες και να προσφέρει αγαθά σε χαμηλές τιμές στους Βρετανούς στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, με κλαμπ, μπαρ, καταστήματα, εστιατόρια, κυλικεία και άλλες εγκαταστάσεις στις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, οπουδήποτε αυτές εδρεύουν.
Κατά το γνωστό "κοντά στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα", από τις προσφορές των καταστημάτων βολεύονταν και οι εργαζόμενοι στο NAAFI. Έτσι με αγωνία περιμέναμε κάθε βράδυ τον πατέρα να μας φέρει διάφορα καλούδια, όπως σοκολάτες, καραμέλες, μπισκότα και άλλα, ακόμη και φάρμακα, είδη που δεν υπήρχαν στην ελεύθερη αγορά. Μόνο τα βασικά είδη διατροφής μπορούσαμε τότε να προμηθευόμαστε από την Ελληνική αγορά και εκείνα με ατομικά επισιτιστικά δελτία, όπως το πιο πάνω, μέχρι και το 1953.
Ένα βράδυ ο πατέρας μαζί με τα φαγώσιμα έφερε και ένα ημερολόγιο τοίχου, που σε κάθε φύλλο του εικονίζονταν μια ωραία κυρία να κρατά χαμογελαστή ένα μπουκάλι με το άγνωστο τότε στην Ελλάδα ποτό Coca-Cola.
 Ψάχνοντας πρόσφατα τα αρχεία μου βρήκα μια από τις αφισούλες του ημερολογίου σε άθλια κατάσταση. Μόλις την άγγιξα άρχισε να τριμματίζεται, επειδή από την πολυκαιρία είχε αφυδατωθεί. Με προσοχή την μετακίνησα, την φωτοτύπησα και με μεγάλη συγκίνηση την ιστόρησα όπως βλέπετε.
Πολύ δύσκολες λόγω φτώχειας οι εποχές εκείνες που ζήσαμε. Εύχομαι να μην επανέλθουν, από λάθος εκλογικές επιλογές, για να μην τις ζήσουν σήμερα τα νέα παιδιά και τα εγγόνια μας. 

26 σχόλια:

martinealison είπε...

Très original!... Bisous

eleni είπε...

Ντίνο,υπέροχος ο τρόπος,που συνδύασες με τις μοναδικές τέμπερές σου την αφίσα-ταξίδι στο χρόνο η αφήγησή σου.
Τέτοιες εποχές δεν έζησα,αλλά φοβάμαι για το σήμερα.
Καλό απόγευμα!

Lampros Lampinos είπε...

ακόμα και το παρελθόν.. το κάνεις τέχνη !!! αγαπητέ Ντίνο!!!!

...και μια που τα λέμε... Πολύχρονος!!!

Margo είπε...

Έχουν ιδιαίτερη αξία όταν διαβάσει κανείς και την ιστορία που ακολουθεί τα όμορφα έργα σου.
Τι θα μας ξημερώσει Ντίνο μου κανείς δεν ξέρει, εμείς ως νεότεροι δίχως τέτοιες εμπειρίες, ευχόμαστε να μην φαγωθούμε μεταξύ μας.

Καλή σου νύχτα Ντίνο μου.

Unknown είπε...

αξέχαστο παρελθόν..μπράβο σου που το μεταφέρεις με αυτόν τον υπέροχο τρόπο!!!!!!!
Οσο για το αύριο???Χμ...αβυσος...
(εγω γεννήθηκα αισιόδοξη και έτσι θα μέινω)καλό βράάάδυυυυυυυυ-)))

Paraskevi Lamprini M. είπε...

Πολύχρονος... Να σε χαιρόμαστε!!!
Και.... και... τι όμορφο παρελθόν!!!

anna είπε...

Καλή σου μέρα.Είναι πανέμορφη η αφίσα.Δεν φαίνεται καθόλου οτι είναι τόσο παλιά.Ή μάλλον δεν φαίνεται η φθορά της,γιατί τέτοιες κυρίες δεν συναντάς σήμερα.
Τις ίδιες ανησυχίες έχω κι εγώ για τα παιδιά μου κι ελπίζω(σε κάτι καλύτερο) γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς.

nameliart είπε...

Πολύ ωραίες συνθέσεις Ντίνο και πολύ-πολύ νοσταλγικές εικόνες!
Τη κόκα-κόλα τη θυμάμαι ως παιδί να έρχεται δυναμικά στην αγορά και να εκτοπίζει όλα τα παραδοσιακά αναψυκτικά της εποχής. Στη Γλυφάδα που μεγάλωσα, λόγω Αμερικάνικης βάσης η κόκα-κόλα ήταν πολύ διαδεδομένη και περιζήτητη. Ποιος νέος τότε θα επέλεγε γκαζόζα ή ταμ-ταμ; Βεβαίως πρέπει να πω ότι εδώ και πολλά χρόνια την έχω εντελώς εξορίσει από τη διατροφή μου – προτιμώ αγνό, ελληνικό, παραδοσιακό κρασάκι, κόκκινο ή λευκό παγωμένο!

Όσο για τη σύγχρονη φτώχια… δεν θέλω να είμαι προάγγελος κακών αλλά φοβάμαι ότι η επέλασή της είναι προδιαγεγραμμένη…

Φιλιά Ντίνο και καλό Σ/Κ!

Ανώνυμος είπε...

Ωραίες οι μνήμες αυτές. Είναι κρίμα να ζήσουμε όμως φτώχεια ανάλογη. Πολύ φοβάμαι πως δεν μπορουμε να την αποφύγουμε. Καλό σου απόγευμα!

MYSTELIOS είπε...

Είναι εκπληκτικός ο τρόπος που κάνεις την διαφήμιση υπέροχη τέχνη !!!
Μπράβο φίλε Ντίνο , σίγουρα η μεγάλη πολυεθνική εταιρεία θα έδινε πολλά για τέτοια έργα !!!
Καλό Σ/Κ και καλή συνέχεια !!!

55fm είπε...

Απλά είσαι μοναδικός!
Καλή βδομάδα Ντίνο μοναδικέ!

Marty είπε...

coca cola ! wonderful !
I love love this
wish you a nice day Dino

Poet είπε...

Κοίτα να δεις τι αναδύεται από τις αναμνήσεις !! Εύγε, καρντάσι. Φοβάμαι όμως ότι, όταν μεγαλώσω κι εγώ με το καλό, θα έχει γίνει της συνιστώσας και εκείνο θα θυμάμαι.
Κάτι σαν Αλβανία του Εμβέρ Νο. 2.

Dinos-Art είπε...

Thank you dear Martinealison.
Have a nice week.

Dinos-Art είπε...

Ελένη μου κι εγώ φοβάμαι πολύ λόγω του λαϊκισμού που έχει γίνει σημαία για κάποιους που δεν έζησαν δύσκολες εποχές όπως εμείς. Και ξέρεις, εμείς έχουμε την εμπειρία της δυσκολίας, τα νέα παιδιά που νομίζουν ότι με μαγικές κινήσεις θα αποφύγουν το χειρότερο; Καλή εβδομάδα νά'χεις.

Dinos-Art είπε...

Όλα μπορούν να γίνουν τέχνη Lampro μου, μακάρι. Ευχαριστώ για ευχές. Καλή εβδομάδα.

Dinos-Art είπε...

Margo μου, όπως λέω πιο πάνω στην Ελένη φοβάμαι, φοβάμαι πολύ. Μακάρι τα νέα παιδιά να μην περάσουν αυτά που ζήσαμε εμείς. Στο χέρι τους είναι, μην προσδοκούν μαγικές λύσεις.
Καλή εβδομάδα.

Dinos-Art είπε...

Χρυσούλα μου εύχομαι να είσαι πάντα αισιόδοξη, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές που τώρα βιώνουμε.
Ναι, υπάρχει άβυσος μπροστά μας αλλά ας πάμε στις δεύτερες, αχρείαστες, αυτές εκλογές με μυαλό. Καλή εβδομάδα.

Dinos-Art είπε...

Παρασκευή μου, ευχαριστώ για τις ευχές σου. Όμορφο παρελθόν γιατί είχαμε μάθει να ζούμε και να εκτιμούμε τα λίγα. Καλή εβδομάδα.

Dinos-Art είπε...

Άννα μου, αν προσέξεις η αφισούλα έχει δύο τρυπούλες στο δεξιό μέρος. Όταν κατάλαβα ότι θα γινόταν τρίμματα, την σήκωσα με μεγάλη προσοχή για να την πάω στο φωτοτυπάδικο. Η ελπίδα πάντοτε πεθαίνει τελευταία. Στο χέρι μας είναι να μην την αφήσουμε να πεθάνει αν πάμε με μυαλό στις δεύτερες αυτές απανωτές-αχρείαστες εκλογές. Καλή εβδομάδα.

Dinos-Art είπε...

Κι εγώ Μελίνα μου δεν την είχα ποτέ στο διαιτολόγιό μου. Σπάνια, όταν έχω κάποια προβληματάκια με το στομάχι, πίνω δυο δαχτυλάκια μόνον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φτώχια είναι προδιαγεγραμμένη. Αντί όμως να τρωγόμαστε για το ποιος φταίει, όπως κάνουν οι πολιτικοί και μας σέρνουν σε δεύτερες απανωτές εκλογές, να πάμε στο δια ταύτα: Πως θα την αντιμετωπίσουμε. Σε φιλώ για καλή εβδομάδα.

Dinos-Art είπε...

Περήφανη Μανιάτισσα, ωραίες μνήμες όσο κι αν ήταν δύσκολες οι στιγμές που βιώσαμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα τις αποφύγουμε πάλι. Για μας τους παλιούς θα είναι δεύτερη φορά και θά'λεγα ότι έχουμε την εμπειρία. Οι νέοι που δυστυχώς πιστεύουν σε θαύματα; Καλή εβδομάδα.

Dinos-Art είπε...

Στέλιο μου, όπως θα διάβασες στο σημείωμα της ανάρτησής μου, τα έργα αυτά τα έκανα για λόγους συναισθηματικούς και όχι για την πολυεθνική. Καλή εβδομάδα.

Dinos-Art είπε...

Καλή εβδομάδα Όλγα μου με πολλά φιλιά.

Dinos-Art είπε...

Thank you dear Marty.
Wish you a nice week.

Dinos-Art είπε...

Λες ρε Τόλη;
Δες στο μέηλ που σού'στειλα πως οι ιερόδουλες αντιμετωπίζουν την κρίση αναδουλειάς μετά τα πρόσφατα κρούσματα HIV. Αντίθετα, δεν καταλαβαίνω πως οι πολιτικές συνιστώσες θα αντιμετωπίσουν την κρίση της χώρας γιατί δεν μιλούν ξεκάθαρα.