Ντίνο λατρεύω τις παλιές φωτογραφίες! Όταν δε παρουσιάζουν παιδιά εξετάζω από τις εκφράσεις του προσώπου μέχρι και τα ρούχα που φοράνε. Είναι απίστευτη η διαφορά των παιδιών εκείνης της εποχής από τα σημερινά παιδιά. Ο παππούς της δεύτερης φωτογραφίας(στην αριστερή πλευρά) με την μαγκούρα ελπίζω να μην είναι ο δάσκαλος τους γιατί είναι πολύ βλοσυρός. Και αυτή η μαγκούρα του πολύ με προβληματίζει. χα,χα,χα Να είσαι καλά
Χριστίνα κι εγώ το ίδιο. Οι δυο πρώτες φωτογραφίες είναι από το Στένωμα, χωριό του πατέρα μου, 10χλμ. περίπου από το Καρπενήσι, χτισμένο σε βαθούλωμα, σε αντίθεση με το Καρπενήσι που βρίσκεται πολύ ψηλότερα. Όταν ρώτησα τη γιαγιά μου γιατί, μου είπε ότι οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονταν από το Σούλι και έχτισαν το χωριό στο βαθούλωμα για να μην τους βρίσκουν οι Τούρκοι. Δεξιά όρθιος είναι ο δάσκαλος του χωριού Κώστας Κωτσοκάλης, πολύ προοδευτικός για την εποχή του, που είχα την τύχη να τον γνωρίσω κι εγώ μικρός όταν πέρασε από Θεσσαλονίκη. Οι τρίτη φωτογραφία είναι από ένα λεύκωμα, συλλεκτικό σήμερα, που εξέδωσαν οι Σινασιώτες όταν έφυγαν από τον τόπο τους. Πολλές φωτογραφίες με προύχοντες, απλούς ανθρώπους, παιδάκια, σχολεία, εκκλησιές, παραδοσιακά τραγούδια με νότες, βουνά κλπ. Το φυλάει η γυναίκα μου σαν κόρη οφθαλμού. Αυτός που εικονίζεται με τη μαγκούρα είναι προφανώς ο επιστάτης του σχολείου. Οι δάσκαλοι φαίνονται στο μέσον. Πολλά φιλιά.
Κι εγώ συγκινούμαι Μάγδα μου, έχω πολλές και ίσως επιλέξω να αναρτήσω ακόμη μερικές. Θα έχεις πιστεύω κι εσύ βιώματα από το Αλβανικό μέτωπο. Καληνύχτα!
Έχουν μεγάλη φόρτιση Habilis, τόσο γι'αυτούς που βίωσαν τις εποχές που απεικονίζουν, όσο και για εκείνους που τις φαντάζονται μέσα από τις φωτογραφίες. Καλό Σαββατοκύριακο.
Περιέχει 15 μικρά πεζά που, μέσα από τα ανέμελα παιδικά παιχνίδια σε μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης, αυτή στην αρχή της Λεωφόρου Στρατού, ουσιαστικά διατρέχουν περί τις έξι δεκαετίες, από τη γερμανική κατοχή μέχρι το 1999, πραγματοποιώντας καθ' οδόν, σύμφωνα με τον υπότιτλο του βιβλίου, διάφορες "διαδρομές και στάσεις".(Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, 2000)
Περιέχει 7 μικρά πεζά, που δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες την περίοδο 2002-2008.
Πρωτοτυπία, τα διηγήματα συνοδεύονται με ζωγραφιές, σχετικές με το θέμα, έργα του συγγραφέα.
(Τυπώθηκε και βιβλιοδετήθηκε τον Ιανουάριο 2010 σε 150 αντίτυπα από την LK Digital Printing για λογαριασμό του συγγραφέα).
6 σχόλια:
Ντίνο λατρεύω τις παλιές φωτογραφίες!
Όταν δε παρουσιάζουν παιδιά εξετάζω από τις εκφράσεις του προσώπου μέχρι και τα ρούχα που φοράνε.
Είναι απίστευτη η διαφορά των παιδιών εκείνης της εποχής από τα σημερινά παιδιά.
Ο παππούς της δεύτερης φωτογραφίας(στην αριστερή πλευρά) με την μαγκούρα ελπίζω να μην είναι ο δάσκαλος τους γιατί είναι πολύ βλοσυρός.
Και αυτή η μαγκούρα του πολύ με προβληματίζει. χα,χα,χα
Να είσαι καλά
Χριστίνα κι εγώ το ίδιο.
Οι δυο πρώτες φωτογραφίες είναι από το Στένωμα, χωριό του πατέρα μου, 10χλμ. περίπου από το Καρπενήσι, χτισμένο σε βαθούλωμα, σε αντίθεση με το Καρπενήσι που βρίσκεται πολύ ψηλότερα. Όταν ρώτησα τη γιαγιά μου γιατί, μου είπε ότι οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονταν από το Σούλι και έχτισαν το χωριό στο βαθούλωμα για να μην τους βρίσκουν οι Τούρκοι. Δεξιά όρθιος είναι ο δάσκαλος του χωριού Κώστας Κωτσοκάλης, πολύ προοδευτικός για την εποχή του, που είχα την τύχη να τον γνωρίσω κι εγώ μικρός όταν πέρασε από Θεσσαλονίκη.
Οι τρίτη φωτογραφία είναι από ένα λεύκωμα, συλλεκτικό σήμερα, που εξέδωσαν οι Σινασιώτες όταν έφυγαν από τον τόπο τους. Πολλές φωτογραφίες με προύχοντες, απλούς ανθρώπους, παιδάκια, σχολεία, εκκλησιές, παραδοσιακά τραγούδια με νότες, βουνά κλπ. Το φυλάει η γυναίκα μου σαν κόρη οφθαλμού.
Αυτός που εικονίζεται με τη μαγκούρα είναι προφανώς ο επιστάτης του σχολείου. Οι δάσκαλοι φαίνονται στο μέσον.
Πολλά φιλιά.
Πολύ συγκινούμαι από τις παλιές φωτογραφίες!
Και ο δικός μου πατέρας ήταν στο Αλβανικό μέτωπο.
Σου στέλνω πολλούς χαιρετισμούς
Κι εγώ συγκινούμαι Μάγδα μου, έχω πολλές και ίσως επιλέξω να αναρτήσω ακόμη μερικές. Θα έχεις πιστεύω κι εσύ βιώματα από το Αλβανικό μέτωπο. Καληνύχτα!
Αχ τι φόρτιση έχουν τέτοιες φωτογραφίες !!!
Έχουν μεγάλη φόρτιση Habilis, τόσο γι'αυτούς που βίωσαν τις εποχές που απεικονίζουν, όσο και για εκείνους που τις φαντάζονται μέσα από τις φωτογραφίες. Καλό Σαββατοκύριακο.
Δημοσίευση σχολίου