Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Πεταλούδα "Μονάρχης"

(Τέμπερα, 32Χ32 εκ., 2014)

Η πεταλούδα αυτή θεωρείται ότι υπάρχει από την εποχή των παγετώνων.

Κάθε χρόνο χιλιάδες Μονάρχες ταξιδεύουν από Βόρεια Αμερική και Καναδά στο Μεξικό για να διαχειμάσουν.

Καθώς κάθε πεταλούδα ζει περίπου περίπου 2 μήνες, δεν επιστρέφει η ίδια αλλά η …δισεγγονή της.

Τα τελευταία 4-5 χρόνια εξαφανίστηκε το 97% του πληθυσμού του Μονάρχη, γεγονός που οφείλεται στις επεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση.

Για την προστασία της, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Καναδός πρωθυπουργός  αποφάσισαν τη συγκρότηση επιτροπής με στόχο την προστασία αυτής της σπάνιας πεταλούδας (!!!).

Γιατί τόσος ντόρος και ανησυχία μήπως εξαφανιστεί; Κάποιοι ζωικοί οργανισμοί μας δείχνουν το μέλλον μας, μας προειδοποιούν για κάτι που μπορεί να συμβεί ξαφνικά. Με άλλα λόγια, η εξαφάνιση του Μονάρχη είναι το καναρίνι στο ορυχείο, όπου συνήθιζαν να έχουν σαν καμπανάκι κινδύνου – πέθαινε όταν ο αέρας γινόταν επικίνδυνος από αναθυμιάσεις.

Πολλών ειδών καμπανάκια χτυπάνε στις μέρες μας για την, όχι και μετά από πολλά χρόνια, εξαφάνιση του ανθρώπινου γένους, αλλά ποιος τα ακούει.

(Πολλά στοιχεία από σχετικό άρθρο στο «Κ» της «Καθημερινής»)

4 σχόλια:

Marty είπε...

beautiful all your last works !
love this butterfly

MYSTELIOS είπε...

Η πάρα πολύ όμορφη και σπάνια πεταλούδα σου φίλε Ντίνο μας φέρνει με τον καλύτερο τρόπο την Άνοιξη !!!
Πολύ ενδιαφέρουσες και οι σχετικές πληροφορίες που ακολουθούν το όμορφο έργο !!!

Dinos-Art είπε...

Dear Marty, this butterfly is called "Monarch". If you use the google translator to what I have posted, you will understand what happens with it. Thanks for visiting my blog and have a nice weekend.

Dinos-Art είπε...

Στέλιο μου, από μικρά παιδιά κυνηγούσαμε πεταλούδες στα ανθισμένα χωράφια, τις πιάναμε απαλά με τα δάχτυλα και μετά τις αφήναμε πάλι να συνεχίσουν το ταξίδι τους, όποιο και νά'ταν. Καλό Σαββατοκύριακο.