Ντίνο έριξα μια ματιά σε παλιές φωτογραφίες της Καμάρας και είδα ότι από κάτω περνούσε το τραμ. Πότε σταμάτησε την κυκλοφορία του; Και πάλι με έβαλες να ψαχουλεύω στον γούγλη για την ιστορία της Καμάρας για να ξεστραβωθώ η άσχετη γυνή και ξεστραβώθηκα και μου άρεσε πολύ η ιστορία της......Θριαμβικής Αψίδας του Γαλερίου! Τις φιλούρες μου
Η κυκλοφορία του τραμ σταμάτησε γύρω στο 1957. Πιο μπροστά όμως, πριν σταματήσει, οι γραμμές μεταφέρθηκαν πιο αριστερά και σταμάτησε να περνά κάτω από την Καμάρα. Χαρακτηριστικό αυτό που μας είπε, χαριτολογώντας, Αμερικανός καθηγητής μας στο Ανατόλια (είχε διδάξει αρχές '50, μετά έφυγε πίσω Αμερική και επανήλθε γύρω στο '56)όταν τον ρωτήσαμε πως είδε μετά αυτά τα χρόνια τη Θεσσαλονίκη: "Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι σηκώσατε την Καμάρα και την πήγατε πιο δεξιά". Σήμερα η περιοχή της Καμάρας είναι χώρος συγκεντρώσεων αριστεριστών και αναρχικών. Βέβαια δεν έχει πάψει να είναι και σημείο αναφοράς για ραντεβού. Καλό μεσημέρι-φιλιά.
Περιέχει 15 μικρά πεζά που, μέσα από τα ανέμελα παιδικά παιχνίδια σε μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης, αυτή στην αρχή της Λεωφόρου Στρατού, ουσιαστικά διατρέχουν περί τις έξι δεκαετίες, από τη γερμανική κατοχή μέχρι το 1999, πραγματοποιώντας καθ' οδόν, σύμφωνα με τον υπότιτλο του βιβλίου, διάφορες "διαδρομές και στάσεις".(Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, 2000)
Περιέχει 7 μικρά πεζά, που δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες την περίοδο 2002-2008.
Πρωτοτυπία, τα διηγήματα συνοδεύονται με ζωγραφιές, σχετικές με το θέμα, έργα του συγγραφέα.
(Τυπώθηκε και βιβλιοδετήθηκε τον Ιανουάριο 2010 σε 150 αντίτυπα από την LK Digital Printing για λογαριασμό του συγγραφέα).
2 σχόλια:
Ντίνο έριξα μια ματιά σε παλιές φωτογραφίες της Καμάρας και είδα ότι από κάτω περνούσε το τραμ.
Πότε σταμάτησε την κυκλοφορία του;
Και πάλι με έβαλες να ψαχουλεύω στον γούγλη για την ιστορία της Καμάρας για να ξεστραβωθώ η άσχετη γυνή και ξεστραβώθηκα και μου άρεσε πολύ η ιστορία της......Θριαμβικής Αψίδας του Γαλερίου!
Τις φιλούρες μου
Η κυκλοφορία του τραμ σταμάτησε γύρω στο 1957. Πιο μπροστά όμως, πριν σταματήσει, οι γραμμές μεταφέρθηκαν πιο αριστερά και σταμάτησε να περνά κάτω από την Καμάρα. Χαρακτηριστικό αυτό που μας είπε, χαριτολογώντας, Αμερικανός καθηγητής μας στο Ανατόλια (είχε διδάξει αρχές '50, μετά έφυγε πίσω Αμερική και επανήλθε γύρω στο '56)όταν τον ρωτήσαμε πως είδε μετά αυτά τα χρόνια τη Θεσσαλονίκη: "Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι σηκώσατε την Καμάρα και την πήγατε πιο δεξιά".
Σήμερα η περιοχή της Καμάρας είναι χώρος συγκεντρώσεων αριστεριστών και αναρχικών. Βέβαια δεν έχει πάψει να είναι και σημείο αναφοράς για ραντεβού.
Καλό μεσημέρι-φιλιά.
Δημοσίευση σχολίου